The Nicolett is a restaurant in downtown Lubbock, Texas that infuses High Plains history and culture with elevated French cuisine. This adaptive reuse project inserts a dining room, bar, and kitchen into an existing one-story terracotta masonry storefront building.

The interior design focuses on a few strategic modifications including a slatted wood screen, an open kitchen design and a new entrance. A material palette of wood and metal is applied in layers to highlight the richness of the existing terracotta walls, wood ceilings and stone fireplace. The focal point of the project is a modern open kitchen framed by a quarter-arched ceiling transition that clearly delineates old from new and dining from production spaces. The redesigned entry sequence welcomes guests into the heart of the dining room after passing through desert-landscaped courtyards and quirky outbuildings.
The Nicolett
Adaptive Re-use/Restaurant
Lubbock, Texas
2020

Awards:
IDEC Best of Design Presentation 2020





Client: The Nicolett, LLC
Architect of Record: 17 Services
General Contractor: The Nicolett, LLC
Metalwork and Signage: Harrison Brooks
Landscaping: Jason Gladden
Photos by ALLEEJ and Melinda Harvey